Onder de druk van COVID-19 is de wereld radicaal veranderd en zijn zaken die we niet voor mogelijk hielden in no-time gerealiseerd. Ook deze dreiging heeft zijn positieve keerzijde, laten we deze positieve elementen meenemen naar de toekomst en gebruiken voor een wereld waarin duurzaamheid en sociale cohesie centraal staan. Voor deze nieuwe wereld is een nieuwe routekaart nodig, die ons de weg gaat wijzen naar misschien wel een andere bestemming dan waar we naar onderweg waren.
Zo vlak voor de vakantieperiode de verlossende woorden van onze premier: we mogen weer op vakantie! ‘Ga wijs op reis’, was weliswaar het dringende advies. Een ticket naar de vrijheid, hoewel met de nodige restricties. Wie had drie maanden geleden voor mogelijk gehouden dat op vakantie gaan niet zo vanzelfsprekend zou zijn?
Het is onvoorstelbaar hoe de wereld veranderd is in die paar maanden: werd de publieke opinie vooral bepaald door vraagstukken als lerarentekort, klimaat- en milieumaatregelen, ineens ging het alleen nog maar over COVID-19 en de ingrijpende consequenties voor de gezondheid en gezondheidszorg. De economie en de samenleving werden ontwricht met de ingrijpende maatregelen. We stonden immers voor één gemeenschappelijke taak: flatten the curve.
Het coronavirus is als een grote vijand gekomen, maar ook deze vijand heeft, hoe raar het mogelijk in eerste instantie ook klinkt, een positieve keerzijde. Want mensen bleken in staat om de beperkingen en bedreigingen van de intelligente lockdown om te zetten in creativiteit en innovatieve ideeën. Immers, zowel bij bedrijven in het mkb als bij grote corporates groeide al dan niet snel het besef dat er geen weg terug is naar vóór de coronacrisis.
Wat dan wel? Hoe loodsen we ons bedrijf naar dit ‘Nieuwe Normaal’, de 1,5 meter economie. Even afgezien van de vraag of die nu wel of niet tijdelijk zal zijn, het is van belang om met elkaar in gesprek te gaan: Wat betekent die nieuwe werkelijkheid voor onze organisatie en welk scenario gaan we verder uitwerken en toepassen? Is ons verdienmodel nog wel te gebruiken of moeten we het anders organiseren? Met hetzelfde aantal mensen of met minder en zo ja, hoeveel minder? We hebben rekenmodellen nodig voor een werkelijkheid die nog niet in de bestaande modellen is ingebouwd.
Om dit te realiseren is niet alleen financieel inzicht maar ook sociaal, communicatief en empathisch vermogen noodzakelijk. En daarnaast een centraal aanspreekpunt binnen de onderneming waarbinnen je werkzaam bent. Zodat de wensen en mogelijkheden van de medewerkers, leiding en organisatie goed op elkaar kunnen worden afgestemd. Daar ligt een duidelijk rol. Een rol die volgens mij past bij jou als financial. Pak hem op, zou ik zeggen, en ga wijs op reis naar de nieuwe werkelijkheid.
Ook bij onze vereniging Financials voor Financials zijn we bezig om een nieuwe routekaart te maken en zorgvuldig onze reisdoelen uit te stippelen. Uitgangspunt is dat we willen blijven aansluiten bij de thema’s die nú spelen bij financials, zoals hiervoor beschreven. Ook wij zullen meer digitaal of virtueel doen, maar ook fysieke bijeenkomsten blijven deel uitmaken van ons programma. Online en dichtbij, maar ook sociaal, coaching en leren van elkaar en door elkaar positieve energie te geven.
Henk Menting, secretaris Financials for Financials kijkt vooruit.