Never waste a good crisis!

In korte tijd is er enorm veel veranderd, we zitten in een situatie die we nog nooit hebben meegemaakt en waarvan het verloop nog uiterst onzeker is. Naarmate de tijd vordert wordt het steeds lastiger positief te blijven en om te gaan met de ‘intelligente lockdown’, gekluisterd aan huis en zonder duidelijk perspectief om het ‘normale’ leven weer op te pakken. Meerdere onderzoeken tonen aan dat het geluksgevoel in amper zes weken is gedaald van een 7,5 naar een 6,3 (onderzoek EHERO Erasmus Universiteit april 2020).

Dilemma’s in balans werk en privé
Thuiswerken is meer dan eerder de norm geworden, dit brengt nieuwe situaties en daarmee ook dilemma’s in de balans tussen werk en privé. Maar ook, hoe gaan we het straks doen in de 1,5 meter economie, met alle restricties? En hoe zorgen we dat we coronaproof weer ons werk op kantoor of bedrijf kunnen hervatten? Dat vraagt creativiteit, flexibiliteit én veerkracht. Want jij maakt zelf de keuze in jouw manier van omgaan met de veranderende omstandigheden. Eén ding is zeker, het wordt niet meer als vóór 12 maart 2020. De dag waarop de ‘intelligente lockdown’ werd afgekondigd.

Crisis dwingt ons te reflecteren
Natuurlijk doet deze extreme tijd veel met ons als mensen. Maar in hoeverre je angst, stress en onzekerheid ervaart, daar heb je zelf de regie over. Ja, lekker makkelijk gezegd, denk je misschien… Hoe moeilijk het ook lijkt, dat leren we namelijk niet tijdens onze studie of opleiding, deze crisis dwingt ons ook om te reflecteren op hoe we met de situatie omgaan willen gaan. Persoonlijk leiderschap tonen. Want op de omstandigheden buiten ons hebben we weinig invloed, anders dan ons te houden aan de maatregelen. We hebben namelijk een bewust en onbewuste reactie, de Fight, Flight en Freeze reactie is het onbewuste deel. Als je je bewust bent van jouw patronen (manier van denken) en jouw onbewuste reacties, dan kun je er ook uitstappen.

Waar leiding over nemen?
En dat vraagt persoonlijk leiderschap. Waar kun je leiding over nemen? Eigenaarschap is focus op het controleerbare, zaken die je wel in de hand kunt houden. Met slachtofferschap is er geen focus en geen invloed. Eigenaarschap is jezelf bewust op het speelveld te zetten en jezelf te bekrachtigen. Het is niet iets, wat je één keer doet en daarmee klaar is. Het is een vraag die je je constant kunt afvragen een doorlopend proces in jouw leven.

Nu investeren om straks sterk(er) uit de intelligente lockdown te komen
Résumerend komt het erop neer dat we nu in een crisis zitten die z’n weerga niet kent en waar iedereen op een andere manier mee omgaat. Het goede nieuws is dat je dit moment kunt benutten om weer grip te krijgen op je situatie.. Door je persoonlijk leiderschap (verder) te ontwikkelen en je persoonlijke loopbaanvragen eens onder de loep te nemen. Of je nu werkgever of werknemer bent. Want, wat heb jij nodig om sterker en vol vertrouwen de toekomst in te gaan? ‘Never waste a good crisis.’ En zo is het.

Jolanda van der Steen is een bevlogen ondernemer, Trainer en Coach.
Is een verbinder puur sang en zet zich (vrijwillig) in voor diverse organisaties op gebied van ondernemerschap; ambassadeur MKB Rotterdam en als vrijwillig coach voor ondernemers en kerndocent voor de ondernemersmigrantenschool van Qredits. Draagt bij aan kennisdeling en ontwikkeling van financiële professionals via Hogescholen en als bestuurslid bij de vereniging Financials For Financials.

Ze is eigenaar van La Fontaine Training, Coaching & Consultancy en mede eigenaar van JECKX. Haar credo: Iedere topsporter heeft een coach…waarom jij als professional niet?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je dan nu in voor de FFF Nieuwsbrief !